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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) ON 

 CREW CHANGE UNDER SPECIAL CIRCUMSTANCES 

 

S/N Question Response 

1 How do I apply for a 
crew change? 

MPA has worked closely with the Singapore Shipping 
Association (SSA), Singapore Maritime Officers’ Union 
(SMOU), Singapore Organisation for Seamen (SOS) 
and the industry as well as other government agencies 
to facilitate crew change in Singapore. MPA’s Port 
Marine Circular No. 26 of 2020 lists the special 
circumstances where crew change will be allowed in 
Singapore 
 
If your request falls under the special circumstances, 
please submit a Crew Change Preliminary Request 
at least 14 days in advance of the planned crew change. 
We will assess your request based on the preliminary 
information provided and if assessed to meet the special 
circumstances, full supporting documents will be 
requested for submission. 
 

2 What if I have an urgent 
sign-off request and 
application cannot be 
sent in 14 days in 
advance?  
 

For urgent sign-off request on medical or 
compassionate grounds, we will exercise flexibility on 
the 14 days requirement and assess each application on 
a case-by-case basis.  

3 What are the 
requirements for sign-off 
crew?  

Company must ensure that the below requirements can 
be met before applying. 
 

a) Confirmation that the crew has not gone ashore 
in the last fourteen (14) days before leaving the 
ship, and remained well throughout that period  

b) Fit-to-travel medical certificate issued by a 
doctor in Singapore  

c) An available flight for crew upon sign-off so that 
he/she can be directly transferred from the ship 

to the airport. The ship shall only depart after the 

crew has departed Singapore.  

d) Documentary evidence supporting that crew 
change falls under the special circumstances (ie. 
proof of expiry of employment contract or unfit-
for-work medical report, where applicable) 

 

4 What are the 
requirements for sign-on 
crew? 

Company must ensure that the below requirements can 
be met before applying. 
 

a) Confirmation that the crew will be in quarantine 
(Stay Home Notice (SHN)) for at least 14 days 
prior to departing his/her home country and has 
been well throughout that period  

https://form.gov.sg/#!/5ece79d9de28b7001160fbea
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b) COVID-19 test (polymerase chain reaction 
(PCR) type) with negative result at his/her home 
country not more than 48 hours prior to his/her 
departure flight  

c) Fit-to-travel medical certificate issued by a 
doctor at his/her home country not more than 24 
hours prior to his/her departure flight  

d) Ship shall be in Singapore prior to the crew’s 
arrival. The crew must be transferred directly 
from the point of arrival in Singapore to the ship. 

 

5 What is the 14 days 
quarantine requirements 
for sign-on crew?  

The signing on crew will have to serve 14-days Stay 
Home Notice in accordance to MOH’s “Health Advisory 
for Persons Issued Stay-Home Notice” at his/her home 
country prior to his/her departure flight. The Crew will 
also have to take his/her temperature twice daily and 
keep a record. 
 
Company must ensure the crew’s compliance according 
to MOH’s advisory”, including periodical checks on the 
crew during the SHN period. 
 
Company shall, at the point of application, fill up the 
Company Declaration for Stay Home Notice. This 
declaration must be submitted to MPA along with other 
supporting documents at a later stage after we have 
assessed your preliminary request.   
 

6 When should sign-on 
crew commence their 14 
days SHN? 

The effective start date of SHN will be counted from the 
date of application and submission of the Company 
Declaration for Stay Home Notice.  
 

7 What kind of Covid-19 
test is acceptable?  

We only accept polymerase chain reaction (PCR) type 
COVID-19 test.  
 

8 Can crew still sign-on if 
they are not able to 
obtain Covid-19 test 
result 48 hours prior 
flight departure?  
  

We require all sign-on crew to be Covid-19 tested with 
negative result not more than 48 hours from his/her 
departure flight to Singapore.  

 
This requirement is critical in ensuring that the crew are 
well in their home country before flying to Singapore and 
provide assurance to the ships that they are boarding. 
 

9 Can crew wander ashore 
while waiting for his/her 
flight? 
 

The crew must have an available flight upon sign-off so 
that he/she can be directly transferred from the ship to 
the airport. Crew is not allowed to wander ashore in 
Singapore while waiting for flight. The ship will not be 
allowed to depart Singapore until the sign-off crew has 
departed Singapore 

 

Likewise, for sign-on crew, ship must be in Singapore 
prior to the crew’s arrival. The crew must be transferred 
directly from the point of arrival in Singapore to the ship.  

https://www.mpa.gov.sg/web/wcm/connect/www/ab21e35e-d83a-463c-af7b-84bad2c3be02/moh-health-advisory-for-persons-issued-stay-home-notice-%2824-april%29-v2.pdf?MOD=AJPERES
https://www.mpa.gov.sg/web/wcm/connect/www/ab21e35e-d83a-463c-af7b-84bad2c3be02/moh-health-advisory-for-persons-issued-stay-home-notice-%2824-april%29-v2.pdf?MOD=AJPERES
https://www.mpa.gov.sg/web/wcm/connect/www/cda12c74-aaa0-4081-980d-4e55c8ffdb5b/h.+Company+Declaration+for+On-Signers+%28blank+form%29.docx?MOD=AJPERES
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10 Can crew change be 
conducted outside 
Singapore’s Port Limit?  

All crew change must be conducted within Singapore’s 
Port Limit. 

 

11 Are applications 
definitely approved as 
long as all requirements 
and conditions are met? 

Each application will be assessed on a case-by-case 
basis. We need to strike a fine balance between 
allowing crew change and Singapore’s public health 
considerations. 

 

 

 


